Katalog technologiczny

Tytuł:

Sposoby: oksyetylenowania tłuszczów i oksyetylenowania frakcji smalcu 

Status ochrony:

Patenty numer 228648, 228649 

Przedmiot:

Przedmiotem wynalazku są sposoby oksyetylenowania tłuszczów przeznaczonych przede wszystkim do produkcji środków powierzchniowo czynnych. Sposób polega na reakcji bezpośredniego oksyetylenowania tłuszczów prowadzonej w temperaturze 160 – 190°C, pod ciśnieniem 0.3 – 0.5 MPa, w obecności 0,3 – 1% katalizatora zawierającego sól wapniową niskocząsteczkowego kwasu mono- i/lub di- karboksylowego, kwas siarkowy lub inny kwas nieorganiczny, alkohol niskocząsteczkowy C1-C4 oraz siarczan aminy tłuszczowej o długości łańcucha węglowodorowego C10-C22, przy czym tlenek etylenu dozuje się porcjami w takiej ilości, aby uzyskać stopień oksyetylacji N z zakresu 38 – 70, zapewniający rozpuszczalność produktu w wodzie 

Korzyści:

Możliwość uzyskania w sposób bezpośredni oraz przy niskich nakładach finansowych, rozpuszczalnych w wodzie produktów posiadających właściwości powierzchniowo czynne oraz solubilizujące substancje hydrofobowe, na przykład: węglowodory, tłuszcze, pochodne kwasów chlorowych, nierozpuszczalne w wodzie środki lecznicze, i tym podobne. Możliwość oksyetylenowania oleju rzepakowego, smalcu wieprzowego. Efekty działania środków przy zastosowaniu tych technologii uzyskiwane są w sposób naturalny i bezpieczny dla środowiska.  

Etap prac:

Technologia gotowa do użytku 

Zastosowanie:

Produkcja środków powierzchniowo czynnych: emulgatory, środki zwilżające, środki pianotwórcze, detergenty. Do zastosowania jako naturalny spieniacz do szamponów, żeli, innych kosmetyków oraz chemii gospodarczej 

Kontakt:

@:  sylwia.grzelak@umed.lodz.pl, tel.: 502 447 575 

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).